Vijenac 717 - 718

Glazba

Rob Agerbeek, europski jazz-pijanist

Jazz ad libitum Mladena Mazura

Vrlo se rijetko na ovom mjestu spominju glazbenici koji nešto znače u europskom jazzu. Za to postoje brojni razlozi, među kojima su na prvom mjestu oni koji govore o paradigmi, stilskim zastranjenima i napuštanju temeljnih uzanci jazza. Ipak i u toj masi europskih džezista koji nisu zadržali neke temeljne vrijednosti svog izričaja te se u improvizacijama skrivaju najčešće iza neprijeporne tehnike svojih instrumenata ima iznimaka. Privrženost pisanom materijalu uspjela je čini se samo dijelu interpreta klasične glazbe. No u jazzu ima i onih koji su u tome uspjeli, poput europskih legendi swinga tenor-saksofonista Jacquesa Pelzera ili usnoga harmonikaša Tootsa Thielemansa. Odmah treba reći da danas u Europi djeluje tek mali broj istinskih džezista prave jazz-provenijencije sa svim nužnim značajkama interpretacije jazza, a među takve ubrajamo svakako i nizozemskog pijanista Roba Agerbeeka.


Rob Agerbeek /
Izvor Yes Jazz

Robbert Arris Jules Agerbeek rodio se u Bataviji (Jakarta), nekadašnjoj nizozemskoj Istočnoj Indiji 28. rujna 1937. Nakon kraće poduke iz glasovira dobivene od majke, taj je instrument počeo ozbiljnije učiti sa sedamnaest godina. Obitelj se 1954. preselila u Nizozemsku, gdje će mladi Rob nastaviti sa sviranjem glasovira slušajući ploče jazza tadašnjih velikana američkog jazza i boogie-woogieja: Alberta Ammonsa, Meadea Luxa Lewisa, Johnnyja Maddoxa, Winifrieda Atwella i Petea Johnsona. Ubrzo će se sprijateljiti i s ostalim stilovima jazza, koje će zdušno pratiti. Kao nadasve nadarena i stilski prilagodljiva jazz-pijanista uočit će ga ubrzo jaka nizozemska jazz-scena te će Rob Agerbeek postati uskoro tražen kao član brojnih kvalitetnih nizozemskih sastava. Među prvima će ga zapaziti poznati, međunarodno priznat i dugovječni Swing Dutch College Band, u kojem će provesti niz godina. No tijekom vremena danas 83-godišnji agilni Agerbeek bit će pijanist brojnih vodećih jazz-sastava Nizozemske te pratilac vokalistica Mirjam van Dam, Susanne de Rooij i Brigite Soffner, s do sada više od četrdeset objavljenih diskografskih izdanja. Poznat je i po svojem klavirskom jazz-triju u kojem su kontrabasist Alex Milo i bubnjar Ben Schröder te kao nezamjenjiv pijanist tradicionalnog i swing-saştava Rhine Town Dixie Prechers, u kojem svira i naš stilski profiliran izvrsni tenor-saksofonist Domagoj Ralašić. Od dixielanda do hard-bopa seže njegov stilski raspon shvaćanja interpretacije jazza, prema mnogim kritičarima.

Dovoljno je poslušati samo njegovu solističku interpretaciju poznate balade sad već pokojne autorice Ann Ronnel Willow Weep For Me, pa da spomenuta pripadnost istinskom jazzu Roba Agerbeeka bude posve jasna. Rob Agerbeek naprosto svira jazz, to mu je u krvi, dok stilski širok dijapazon samo govori o njegovu ispravnu pristupu i shvaćanju glazbenog fenomena.

Vijenac 717 - 718

717 - 718 - 9. rujna 2021. | Arhiva

Klikni za povratak